isgtecrubeleri.com/dokumanlar/resimler/mobilreklam.png
Reklam
İŞ GÜVENLİĞİ TECRÜBELERİ

Tersanede İş Güvenliği Çalışanları

Tersanede İş Güvenliği Çalışanları

Tersanelerde inşaattan farklı olarak oturmuş bir iş güvenliği hiyerarşi sistemi vardır.

İSG Amiri

İSG Formeni

İSG Elemanı

İşin aslı bundan biraz öncesine kadar gidersek iş güvenliği tedbirleri yokken daha burada İSG Elemanının adı yangıncı olarak geçmekte-deydi. İSG Amiri ise Teknik İş Emniyet Amiri formen de onun yardımcısı.

Teknik İş Emniyet demelerinin sebebi bu güvenlik işinin kapı güvenliğinden ayırt edilmesi.

Ne zamanki 6331 yürürlüğe girdi. Bununla birlikte İş Güvenliği Uzmanı tabirleri ortaya çıktı.

Bundan önce iş güvenliği uzmanı gibi bir tabir ( etiket ) yokken tersanelerde yangıncılar varmış. Yangıncıların herhangi bir okulu diploması olması şart değil Halk Eğitim Müdürlüğünün açtığı 42 saatlik iş güvenliği kursunu almaları onları devlet nazarında yetkili kılmakta. Gerisi biraz tecrübe o ise sahada zamanla oluyor.

Yangıncıların işi nedir. Tersaneye tamir olacak gemi gelince tamir gemisinin soğutma suyu hattının bağlantısını yapmak. Gemide çalışmanın olduğu tüm alanlara yangın hortumu çekmek. Yangın pompalarının periyodik bakımlarını yapmak hortumların  ve aşağıda sıralananlar

1- Tüm alanlarda yapılacak çalışmaları yerinde kontrol ederek Çalışma Takip Formu’nu düzenleyerek iş izni verir.Uygunsuz yapılan çalışmalar hakkında amirlerine bilgi verir.

2- Gemiye İş güvenlik amiri yada formenin talimatları doğrultusunda gerekli görülen yerlere yangın devresi çekmek yada yangın tüpü konuşlandırmak.

3- Tüm çalışma lokasyonlarında gerekli görülen noktalara uyarı ve ikaz tabelalarını koymak.

4- Çalışanların kişisel koruyucu ekipmanlarını kullanmasını sağlamak.

5- Ara dinlemeler ve paydoslarda tüm çalışma lokasyonlarını kontrol ederek tehlikeye neden olabilecek olumsuzlukları tespit etmek ve gerekli tedbirleri almak.Çalışma bitmeden çalışma lokasyonunu terketmemek.

6- Ekipmanların güvenlik donanımlarının sağlam ve eksiksiz olduğunu kontrol etmek.

7- Acil Durum Dolaplarının haftalık kontrollerini yaparak eksikleri İş Güvenlik Formeni’ne bildirmek.

8- Yangın ve kurtarma ekipman ve techizatlarının gerekli bakım ve onarımlarını yaparak her an halihazırda olmasını sağlamak.

9- Vardiya değişimi öncesi ,gelecek vardiyadaki iş güvenlik elemanına yapılan çalışmalar ile ilgili gerekli bilgileri vermek.

10- Gemi menhollerin açılması durumunda menhol koruyucuların konulmasını sağlamak, skylight gibi çalışanların düşmesine neden olabilecek açıklıklara korkuluk yapılmasını sağlamak.

11- Yük transferleri sırasında alan emniyetinin alınmasını sağlamak.

12- Acil kaçış yollarının açık tutulmasını sağlamak.

13- Acil durumlarda Söndürme Ekip Amiri ve Ekiplerarası Koordinasyon Sorumlularının talimatlarına göre söndürme faaliyetlerinde bulunurlar.

Birde tersanede giyilen çalışma elbisesi var. öyle reflektif yelek falan yok burada. Yangıncılar kırmızı iş elbisesi giyer burada bazı büyük firmalar İSG Amir ve Formenleri ayrılsın diye sarı tulumlar giyiyorlar. Fakat genelde iş güvenliği kırmızı elbise giyer.

Kapak fotosuna gelince evet ben ve formen imiz Fehmi BİLİR kendisi yıllarını vermiş bu mesleğe  Bu konuda saha tecrübesi olarak kendisine güvenirim. Yıllardır tersanede İş Güvenliği Fehmi gibi arkadaşlarla yürütülmekte.

Yazımıza son verirken herkese kazası belasız günler diliyorum.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ