isgtecrubeleri.com/dokumanlar/resimler/mobilreklam.png
Reklam
İŞ GÜVENLİĞİ TECRÜBELERİ

Yük Gemilerinde Bulunan Pistonlu Ambar Kapaklarında Lastik Değişimi

Yük gemilerinde genelde pistonlu açılıp kapanan kapaklar mevcuttur bu kapakların arasında ise su almaması için kalın lastik contalar vardır bu lastik conta yerleri sürekli yağmur ve deniz suyuna maruz kaldığından dolayı zaman  la paslanırlar ve çürürler ayrıca lastiklerde hava şartlarından ( kışın soğuk ve yazın güneşin etkisinden dolayı ) çürüme yaparak özelliklerini yitirirler. Bu durumda tersaneye gelen gemilerin kapaklarının güvenli bir şekilde lastik yerlerinin tamirinin olması gereklidir.

YApılacak işlemler aşağıda maddelerle sıralanmıştır.

1- Eğer ambar kapakları çift cidarlı ise tıpaları açılır ve gaz free cihazı ile gazı ölçülür eğer LEL oranı yüksekse bu durumda diğer tıpasıda açılır kapağın içine basınçlı hava tutulur. Kapağın içinde bulunan LEL yanıcı patlayıcı gaz oranı sıfıra indirilene kadar bu işlem devam eder.  Eğer tıpa açılmazsa bu durumda matkap ile yavaş yavaş ark yapmadan kapak delinir ve işlemler bu açılan delikten yapılır.

Eğer kapak tek cidarlı ise bu durumda herhangi bir şey yapılmaz.

Çift cidarlı kapaklarda arada bulunan hava boşluğuna gemiden alınan yüklerden dolayı gaz birikmesi olabilir bu da oluşan LEL miktarındaki artıştan dolayı kaynak ve oksijenli kesme sırasında patlama meydana gelebilir.

 

 

2- Kapaklar daha açılmamışken önceden kesilmiş olan 8-10 mm kalınlığındaki lamalar kapaklara kaynatılır kaynatılmadan önce lamalar ortasından ve üstünden bir çelik halatın rahatlıkla geçeceği şekilde delinir.

 

 

 

3- Kapaklara lamalar kaynatıldıktan sonra kapaklar tam olarak açılır ve açılan kapaklar kaçırmasın düşmesin diye teker altlarına stoper kanatılır.

4- Eğer aynı zamanda kapağın pistonu da sökülü yorsa kapaklar birbirine lama kaynatılarak  ikinci bir önlem ile sağlamlaştırılır.

5- Daha sonra kapakların iskele sancak kısımlarına iskele kurulur.

 

6- İskele ile çıkılarak çelik halat gerdirilir bu işin en doğrusu iskele alttayken  çelik halatı gerdirmektir.

7- kapakların üzerine en son iskele kalas atılarak  kapaklar güvenli hale getirilir.

Not : bu işlemin birde tamamının iskeleden yapılmış modeli var ki bu da pek güvenilir değildir

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ