isgtecrubeleri.com/dokumanlar/resimler/mobilreklam.png
Reklam
İŞ GÜVENLİĞİ TECRÜBELERİ

Sıcak işlem Kazası sonrası çıkan yangının kök neden analizi ve çalışanlarla paylasimi

Sıcak işlem Kazası sonrası çıkan yangının kök neden analizi ve çalışanlarla paylasimi

Değerli Sedef Çalışanlarımız ve Alt Yüklenicilerimiz;

Yakın zamanda tersaneler Bölgesinde yaşanan bir yangın olayı, bizlere bir kez daha “Güvenli Çalışmanın” zorunluluğunu göstermiştir. Kaza ve olayların %85’i “Tehlikeli(kontrolsüz) Hareketlerden” kaynaklandığını artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Yaşanan bu olay, yine benzer bir güvensiz hareketler silsilesi sonucu meydana gelmiştir.

Geminin, yemek saatinden dolayı boş olması olası yaralanma ve can kayıplarını engellemiştir.

Aşağıda, olay, olay sonrası ve kök nedenler, bilgi alınabildiği kadarıyla anlatılmıştır. Buradan çıkartacağımız dersler ve alacağımız önlemler çalışanlarımız için hayati önem taşımaktadır.

Yakın zamanda ekteki maili tüm Alt işverenlerimiz ve Sedef saha operasyonları ile paylaşmıştık. Benzer problemlerle zaman zaman bizlerde sahamızda karşılaşıyoruz.

OLAY :  ·         Tamiratı yapılan bir hayvan taşıma gemisinin havalandırma borusunda,·         22:00 – 00:00 sularında yapılan montaj işleminde(sıcak işlem esnasında),·         İzolasyon malzemesine ya da polyester malzemeye düştüğü varsayılan çapağın,·         Vardiya değişimi esansında,·         Yavaş yanma (içten içe) ile alevlenmesi sonucu,·         Yangın meydana gelmiştir. OLAY GÖRME VE MÜDAHALE : ·         Olay işçiler tarafından yemek dönüşü,·         01:00 sularında fark edilmiş olup,·         Müdahale şansı kalmadığı için,·         İtfaiyeye haber verilmiştir.
KÖK NEDENLER; ·         Sıcak işlem öncesi ve sonrası yetersiz kontroller.·         Nöbetçi sisteminin olmayışı.·         Yetersiz güvenlik algısı(kültürü), alışkanlıklar. 
ÇIKARTILACAK DERSLER – NELERİ GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ ? 1.      Sıcak işlem öncesinde kesinlikle tehlike analizi yapılmalı.2.      Sıcak işlem esnasında gözlemci bulundurmalı ve son kontroller yapılmadan çalışma alanı terk edilmemeli.3.      İşlem noktalarında soğuması gerekli yer ve aparatlar var ise en az 15 dakikalık beklemeler ve son kontroller sağlanmalı.4.      Vardiya değişimi, yemek saatleri ve mola saatleri gibi geçiş dönmelerinde dönüşümlü nöbetçiler bırakılmalı.5.      Sıcak işlem yapılacak alan, yanmaz bezlerle tam olarak koruma altına alınmalı ve işlem boyunca sürekliliği sağlanmalı.6.       Sıcak işlem mahalinde, yangın yükü oluşturacak tüm etmenler uzaklaştırılmalı, söndürme ekipmanları yerinde bulundurulmalı.

Sıcak işlem çalışmalarında (kaynak, kesme ,taşlama) firmalarımızın “GÖZLEMCİ” bulundurma zorunluluğu tüm sahada bilinmekte ve uygulanmaktadır.

Yapılan denetim ve gözetim faaliyetleri, yaşanan kaza ve ramak kala olaylarda görüldüğü üzere, sıcak işlemler esnasında, GÖZLEMCİ olarak seçilen arkadaşların belli kuralları ihlal ettiklerini tespit ediyoruz. Bu ihlaller zaman zaman kaza, yangın ve potansiyelli ramak kala olaylara neden oluyor.

Tüm Alt Yüklenicilerimizin çalışanlarını bu konuda uyarmaları, eğitmeleri zaruridir.

Firmalarımızın, Gözlemci arkadaşların aşağıda belirtilen kurallara uymaları konusunda, toolbox (iş başı ) eğitimlerini yineleyip, Eğitimi tamamlayıp uzmanlarına teslim etmeyen firmalar için cezai yaptırım uygulanacaktır.

Konuyu hassasiyetle tüm çalışanlarınızla paylaşmanız son derece önemlidir.

Güvenli çalışmalar dileriz.

TOOLBOX İÇERİĞİ; GÖZLEMCİNİN GÖREVLERİ VE UYULMASI GEREKLİ KURALLAR 1.      Sıcak işlem süresince yerinden hiçbir şekilde ayrılmaz.2.      Sürekli olarak işi gözler ve etrafındaki kişilerle muhabbet etmez.3.      İş esnasında diğer çalışanları kıvılcımdan koruma amaçlı yönlendirme yapar, alanı sınırlandırır.4.      Gerekli yangın söndürücü ekipmanları alanda bulundurur, kullanmasını bilir.5.      Kıvılcım düşen/düşecek alanları yanmaz bez ile tam olarak kapatıldığından emin olur.6.      Sıcak işlem ön tehlike analizinin doldurulduğundan emin olur.7.      SICAK İŞ BİTTİKTEN SONRA ALANI HEMEN TERK ETMEZ, KIVILCIMIN YAVAŞ YANMA YAPABİLECEĞİ ALANLARI GÖZLEMLER.(ÖZELLİKLE YEMEK, MOLA SAATLERİ VE VARDİYA GEÇİŞLERİ)8.     Mahali terk etmeden önce tüm ekipmanların kapalı olduğunu ve toplandığını doğrular.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ