isgtecrubeleri.com/dokumanlar/resimler/mobilreklam.png
Reklam
İŞ GÜVENLİĞİ TECRÜBELERİ

Akü Odaları ve Akü Şarz Alanları

Akü Odaları ve Akü Şarz Alanları

Avrupada da akü şarj alanları ile ilgili bir şartname mevcut değil. Amerikada Osha (occupational safety and health administration) ın 1978 yılında
Akü şarj alanlarındaki en büyük risk akü değişimi sırasında + ve – kutupların bir metale değerek sıkışıp kopmasıdır. (Şase Yapması) Aküde kalan tüm enerji bir anda boşalır ve patlama olur.

Bundan sonraki en büyük risk şarj anında oluşan hidrojen gazının yanma riskidir. Hidrojen gazı çok hafif ve yanıcıdır. Havadaki konsantrasyonu %4’ü geçtiği zaman yanma riski teşkil eder.
Öncelikle akü şarj alanı fabrikanın diğer alanlarından ayrı olmalı, akülerin şarj esnasında direkt güneş ışığı alması veya rüzgar alması engellenmeli. Aynı anda şarj edilecek akü gücüne göre yeterli hacimli ayrı bir oda en güvenlisi. Lambalar Atex Zone 2 olmalı,yada etanj armatür. Ayrıca yerlere beton üstüne aside dayanıklı epoksi kaplamali .Temizleme sıvısı ile göz duşu mutlaka bulunmalı. Aküler otomatik saf dolumlu olmalı, böylelikle akü hücrelerinin kapaklarını açmadan şarj sonrası saf su eklenebiliyor. Ama eğer otomatik dolum yoksa akü suyunu tamamlayacak kişinin koruyucu ekipmana ihtiyacı var. aküler şarj alanında yerde olmamalı ayrıca eğer sehpa yapılmışsa akü ver redresör aynı sehpa üzerinde bulunmamalı. Söz konusu akü ve redresör sehpalarının yalıtkan olması çok önemli. Ayrıca standart redresör yerine HF yüksek frekanslı redresör olmalı. 50 Hz standart tip redresör aküye direkt yüksek akım verirler.  Yüksek frekanslı redresörler, çeşitli şarj profilleri ile aküyü şarj ederek akünün ısınmasını engeler. Böylelikle şarj %10-15 civarında daha verimli oluyor. Akü ısınmadığı için buharlaşma olmuyor dolayısıyla hidrojen gazı salınımını

Madde 286 – Akümülatör bataryalarının kutuları; cam, sert kauçuk veya benzeri akım geçirmeyen maddelerden yapılmış olacak ve bunlar, akım geçirmeyen sağlam ayaklar üzerine oturtulacaktır.

Madde 287 – Akümülatör bataryaları, kullanıldıkları işe uygun şekilde kapatılacak veya korunacak ve gaz çıkarmalarına karşı gereken otomatik tertibat alınmış olacaktır.

Madde 288 – Akümülatör odalarına sağlanacak suni ışık yalnız akkor flamanlı elektrik ampulleri vasıtasiyla yapılacaktır. Bu gibi yerlere açık alevli vasıtalarla girilmesi ve buralarda sigara içilmesi yasaktır.

Madde 289 – Akümülatör bataryaları tesisi gerektiğinde bütün kutuplarda kesilecek şekilde yapılacaktır.

Madde 290 – Akümülatör bataryalarının asitleri değiştirilirken işçiler gözlük, önlük, lastik eldiven ve benzeri kişisel koruyucular kullanacaklardır.

Işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğü

— Tekrar yazılan mesaj birleştirildi, 26 Kasım 2013 —

Dikkat Edilmeyen Tehlike; Akü Patlamaları ve Alınması Gereken Başlıca Önlemler

Akü şarj alanı ile ilgili olarak dikkat etmeniz gerekenler;

1) Kurmayı planladığınız istasyonun ofislerden ve benzeri çalışma alanlarından uzak tutmaya çalışınız. Aküler şarj esnasında sağlığa zararlı gazlar çıkarırlar.

2) Alanı uzak bir alana taşıyamıyorsanız lokal bir havalandırma veya aspirasyonlar gazlardan kurtulabilirsiniz.

3) Akü şarj alanının havadar olmasına dikkat ediniz. Şarj esnasında aküleri kesinlikle örtmeyiniz.

4) Akü şarj alanı sızdırmaz beton zemin olmalıdır. Çevre açısından (ayrıca yasal olarak) büyük toprak ve su kirliliği riski mevcuttur.

5) Beton zemini kapalı mazgallar ile çeviriniz. Yıkama sularının drenaj hattına karışmaması gerekir.

6) Alanın yağmur almamasına dikkat ediniz.

7) Alanın içerisinde olası kazalarda acil müdahale için göz duşu eklemenizde fayda vardır. Zira en çok yaşanan kazalardan biri akü kapaklarının açılırken patlayarak akü sıvısı ile birlikte yüze / göze temas etmesidir.

8) Yine alanda ayrıca uygun el, göz, vücut koruyucu KKD’lar bulundurmanızda fayda vardır.

9) Redresörün enerjisini kesmeden akü kablolarını ayırmayın. Ayrıa akü tam dolmadan şarj işlemini bitirmeyin

10) Akülerin zamanında bakımı oldukça önemlidir.

11) Uygun sayıda yangın söndürücü ekipman sağlayın. KKT ABC tip..

AKÜ ŞARJI İŞ GÜVENLİĞİ

Patlayıcı hidrojen … Asitli sıvılar ve buharları … Elektrik yanıkları … Kaslarda aşırı gerilmeler, burkulmalar, fıtıklar ve ezik omurgalar. Bütün bu tehlikeler, otomobillerde ve kamyonlarda bulunan alelade kurşunlu ve asitli akülerin kullanımları, şarjları veya bir yerden bir yere kaldırılmaları esnasında ortaya çıkarlar. Lakin bu tehlikeler birkaç emniyet kuralına sağduyu ile riayet edilerek en asgariye indirilebilir.

Göz Koruması: Ilk kural olarak, bir akünün çevresinde çalışırken daima koruyucu gözlük veya yüz maskesi kullanınız. Aküler, metalleri bile eritebilen kuvvetli asitler içerir. Sadece bir damlacık bile gözlerde ciddi hasar yapar. Havalandırma kapağının açılması esnasında bir damlacık dışarı sıçrayabilir. Kısa devre veya hatalı ayar elektrolit sıvısını kaynatarak asit buharları oluşmasına neden olabilir. Akü, içindeki bir arıza nedeniyle patlarsa, parçalarının ve asidin etrafa dağılması tehlikesi oluşabilir.

Yangından Korunma: Kurşunlu ve asitli aküler şarj edilirken yanıcı hidrojen gazı üretirler. Hücrelerin içinde üretilen bu son derece patlayıcı gaz, genleşerek havalandırma kapaklarından dışarı sızabilir. Sigara, alet veya başka herhangi bir kaynaktan çıkan bir kıvılcım sızan gazın alevlenmesine ve akünün patlamasına neden olabilir. Bu nedenle aküyü her zaman iyi havalandırılan bir alanda şarj ediniz. Unutulmaması gereken diğer bir konu ise, akünün sadece şarj cihazına bağlı iken değil, otomobil hareket halinde iken de hidrojen gazı üretmekte olmasıdır.

Paralel bağlantılı kontak: Araba ve kamyonlarda akülerin bilhassa kış aylarında boşalmış olmalarına çok sık rastlanır. Akla gelen ilk çare arabayı paralel bağlanan, dolu başka bir akü ile çalıştırmaktır. Akü paralel bağlanmadan önce aşağıdaki güvenlik önlemlerini almayı unutmayınız:

Tüm elektrikli ekipmanların kapalı olduğundan emin olunuz. Diğer aküyü paralel bağlarken kıvılcım oluşabilir.

Akünün sıvı seviyesini kontrol ediniz. Plakalar açıkta kalmış ise, tekrak sıvı ile kaplı olana kadar su ilave ediniz. Asla asit koymayınız.

İki akününde aynı voltajda olduğundan emin olunuz.

Elektrolitin dışarı sıçramaması için, havalandırma kapaklarının yerinde olduğundan emin olunuz.

Kaliteli paralel bağlantı kabloları kullanınız. Kablo kalınlığı en az 10-gauge* (2,58 mm) olmalıdır.

Her zaman kablo bağlantı kıskaçlarının kutuplarından emin olunuz.

İlk kabloyu dolu akünün artı (+) terminaline bağlayınız; daha sonra kablonun diğer ucunu boş akünün pozitif (+) terminaline takınız.

İkinci kablonun bir ucunu dolu akünün eksi (-) kutbuna taktıktan sonra, dördüncü ve son bağlantıyı boş akünün eksi terminaline bağlamak yerine arabanın temiz bir metal kısmına, misal olarak motor bloğuna bağlayınız.Elektrik devresi bu şekilde, sanki boş aküye bağlanmış gibi tamamlanır, bir kıvılcım çakması halinde, o patlayıcı akü gazlarında uzakta olur.

Akünün üzerine kesinlikle alet ve edavat koymayınız. Onlar akünün iki kutbuna birden, veya artı kutbu ile toprağa temas ederek kısa devre oluşturabilirler.

Sırtınızı koruyunuz: Aküler ağırdır. Birini yerinden hareket ettirmeniz gerekirse, akü taşıma kayışları kullanınız, sırtınızı belinizi bükmeden dik tutunuz, karın kaslarınızı gerdiriniz. Aküyü kaldırırken ve taşırken omurga sisteminizi burkturmayınız. Bu kuralların hem iş yerlerinde hem de özel yaşantınızda geçerli olduğunu unutmayınız. Kendi aracınız ya da teknenizdeki bir akü de aynı tehlikelerin kaynağıdır. Akü ile ilgili tehlikeleri göz ardı etmeyiniz, oluşmalarına veya kısa devrelere meydan vermeyiniz.

* “Gauge” kablo kalınlığı için kullanılan bir Amerikan birimidir.

* 1 gauge = 0,2588 mm

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ