isgtecrubeleri.com/dokumanlar/resimler/mobilreklam.png
Reklam
İŞ GÜVENLİĞİ TECRÜBELERİ

VİNÇ SEPETİNDE ADAM TAŞIMA

VİNÇ SEPETİNDE ADAM TAŞIMA

Sepetle çalışmak uygun mudur? uygunsa kaç kişi çalışılmalı. Standartları nelerdir.

Günümüzde özellikle tersane işlerinde raspa boya ve kaynak yaparken yaygın olarak kullanılan taşıma sepetleri olmazsa olmazlar arasında ama maalesef kanunlarımızda bunun bir dayanağı yok bu da iş güvenliği uzmanlarını ve işverenleri bir çıkmaza sokuyor iş yapılmalı ama arkamızda destek yok.

İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği ne göre ” Madde: 3.1.2.1. Olağanüstü veya acil olan istisnai durumlarda insanları kaldırmak amacıyla yapılmamış iş ekipmanı, gerekli önlemleri almak ve gözetim altında olmak şartıyla insanların kaldırılmasında kullanılabilir. ” ibaresi bulunmakta ama bu duruma göre biz bu sepetleri kullanamayız

Ama TS İSO 12480-1 NİSAN 1999 Normuna göre ise Milli ve yerel sorumlu kuruluş yetkililerinin müsaadesi alınması koşuluyla ve normlara uygun yapılarak maksimun 3 kişi binmesine müsaade vardır demekte.

Şimdi yetkililer kim belli değil ve aynı zamanda yönetmelik mi üstün TSE normu mu dersek elbette yönetmelik daha üstün. Bu durumada bunları kullanamayız ama gerçek herkes kullanıyor. Umarım yakında yetkililer bir düzenleme yaparlar.

Bu araştırma konusunda İş Güvenliği Uzmanı Fatih ÇİMEN arkadaşıma sonsuz teşekkür ediyorum.

Bilal BAŞKONUŞ

12-06-2019

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı sepette-3-kisi-1024x576.jpeg




Kazalara örnek :

Tuzla’da bir tersanede boya çalışması yapmak için kurulan iskelenin halatı koptu. Vincin sepetinde bulunan 5 kişi 20 metre yüksekten düşerek yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.

Olay, saat 19.00 sıralarında Tuzla Evliya Çelebi Mahallesi Tersaneler Caddesi üzerinde bulunan bir gemi tersanesinde meydana geldi. Boya çalışması yapmak üzere kurulan seyyar iskelenin halatı henüz belirlenemeyen bir sebepten dolayı koptu. Vinç sepetinde bulunan 5 kişi, yaklaşık 20 metre yükseklikten sepetle birlikte yere düştü. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve ambulans ekibi sevk edildi. Çeşitli yerlerinden yaralanan tersane işçileri Ali Çeçen, Ferhat Yıldız, İdris Eşlik, Mevlüt Çelenk, Muhammet Eğirci olay yerine gelen ambulanslarla Marmara Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralıların hastanedeki tedavileri sürüyor. Polis yaşanan olayla ilgili inceleme başlattı.

1-

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Kaan dedi ki:

    Merhabalar, inceleme için teşekkürler. Yanlış anlaşılmamaya sebep olmamak için bir açıklama girsek iyi olacak. İlgili Yönetmelik maddesi belirttiğiniz üzere, olağanüstü durumlar hariç sadece bu işler için tahsis edilmiş ekipmanların kullanımına izin verir. Kren üreticisi üretim sırasında bu ekipmanın insan taşımasına yönelik testlerini yaptırıp uygunluk beyanını buna yönelik veriyorsa (standardın da müsaade etmesi gerekir) ancak o zaman sepette de benzer güvenlik şartları sağlanmak şartıyla ancak kullanılabilir ki pratikte bu mümkün değildir. İnsan kaldırmak için yalnızca sadece bu işlerde kullanılmak üzere üretilmiş Sütunlu Çalışma Platformu (TS EN 1495+A2), Yükseltilebilir Seyyar İş Platformları (TS EN 280+A2), asma iskeleler (TS EN 1808), yapı iskeleleri (TS EN 12811) gibi ekipmanlar kullanılabilir. Bunun temel sebebi de örneğin Amerika’da bir forkliftte sepetle insan taşımak (katı kurallarla düzenlenmiştir korkuluk boyutları dayanımı diyagram değişimi vs.) izin verilirken benzer katılıkta uygulama, ülkemizde mevcut güvenlik kültürü sebebiyle uygulanamayacağı gerçeğidir.

  2. MÜSLİM AKOVA dedi ki:

    EMEĞİNİZE SAĞLIK.

    1. Bilal BAŞKONUŞ dedi ki:

      Teşekkür ederim.

BİR YORUM YAZ